Bli med til ærverdige Fritzøe gård

Denne våren åpner Grend sin andre lokasjon. Det skjer på historiske Fritzøe gård i Stavern. Vi har møtt daglig leder Fritz Treschow  for å lære mer om den spennende lokasjonen som nå tar et nytt skritt mot å bli en internasjonal turistdestinasjon.

"Det er svært spennende det som nå skal skje. Fritzøe gård har hatt en rekke ulike virksomheter knyttet til seg i over hundre år, men aldri har tursime vært et fokus på denne måten," sier Fritz Treschow.

Fritz

Fritz Treschow er syvende generasjon ved gården og forteller stolt om gårdens rike historie.

"Det hele begynte med å hente ut jernmalm langs Farriselva og i skogsområdene våre. Etter hvert, så mot andre halvdel av forrige århundre, satset vi mer på trelast og trevirke. Vi bygde opp et lite industrieventyr her ved Farriselva, der vi lagde cellulose og fikk det til å bli til papir."

Utfordringer

Men gårdsdriften har også bydd på utfordringer i årenes løp som har tvunget familien til å tenke nytt på flere områder. Da etterspørselen etter papir og cellulose ble mindre, tok vi en ny retning og satsning på gårds- og jordbruk. I 1968 satte vi opp Norges største og mest moderne fjøs, klart til å huse 200 melkekuer.

"Vi drev fjøset så effektivt at melkekvotene ble raskt oppnådd, og vi klarte dessverre ikke å utnytte kapasiteten fullt ut. På 1980-tallet kom omfattende restriksjoner på arbeidstiden, noe som tvang oss til å investere mye i automatisering. Å drive jordbruket lønnsomt ble virkelig en utfordring," forteller Fritz.

I 1988 rammet en stor brann Fritzøe gård. I løpet av 35 minutter brant den 5,500 kvadratmeter store bygningen ned til grunnen. Alle 520 kyr omkom.

"Tragedien var et stort sjokk for oss, og det satte oss på mange måter veldig mange steg tilbake," forteller Fritz.

DSC_2937

Golbane på branntomten

Men familien øynet nye muligheter og etter flere runder vurdering av forskjellige alternativer kom de frem til at de ville utvikle en golfbane på det store området som tidligere hadde huset gårdsdrift.

"Så vi gjorde det. I 1993 og 1994 åpnet både 9-hulls og 18-hullsbanen. Tro det eller ei, i 2023 er golfbanene fortsatt like populære som den gang. Vi har også videreutviklet andre områder på gården, som friluftsbarnehage og yogasenter. Og siden 2015 har vi årlig leid ut deler av området til Stavernfestivalen. Snakk om liv og røre – det kommer mellom 75,000 og 80,000 festivalglade mennesker hit over tre dager."

Grend og Fritzøe gård tar historien videre

Og det er her Grend kommer inn i bildet. Ved økt turisme fra inn- og utland har behovet for overnatting meldt seg i stadig større grad.

"Vi opplever stor interesse rundt området, og mange har ønsket å tilbringe enda mer tid her," forteller Fritz.

Til våren blir ambisjonene realitet. Grend kommer til å etablere 7 mikrohus like ved golfbanen. Fritz forteller at valget på samarbeidet med Grend ikke er en tilfeldighet men et resultat av en lang prosess.

"Det er veldig mange tilbud der ute, men det som virkelig setter Grend fra andre er kvalitet. Vi fikk virkelig se dette i aksjon i Bø. Kvaliteten er gjennomgripende i hele konseptet. Dette er ikke bare et kortvarig tiltak; det er lagt opp til å vare i 30 år. Det handler om å levere og opprettholde en høy standard. Det er det unike med det hele – det skaper aktivitet og liv på gården."

GREND planlegger å åpne for turister 1. juni og for studenter 12. august, men allerede nå kan du booke ditt opphold på GREND Fritzøe Gård.